Koploper aan het woord | Nonja van der Ark

Geplaatst door Sander Roovers | 20 september 2019 | impact

Geschreven door Nonja van der Ark

DURF! verzamelt verhalen, visies en voorbeelden van koplopers in de sector. Door deze verhalen te delen geven we richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap in maatschappelijke organisaties. Eén van de koplopers is Nonja van der Ark, werkzaam bij Bibliotheek Kennemerwaard. In deze blog lees je hoe Nonja tegen innovatie en vernieuwing in de sector aankijkt.

Nonja van der Ark

Nonja van der Ark

Nonja, hoe omschrijven anderen jou?

Enthousiast, inspirerend en iemand met veel energie die buiten de gangbare paden denkt. Afhankelijk aan wie je het vraagt zal je vast ook te horen krijgen vermoeiend en iemand die ‘rare’ dingen bedenkt. Om maar eens een wijs man te citeren: “Elk nadeel heeft z’n voordeel.”

Wat wil je dat anderen vertellen tijdens een afscheidsspeech op je laatste werkdag voor je welverdiende pensioen?

Mooie vraag, het pensioen lijkt steeds verder weg. Ik hoop dat er ergens in de afscheidsspeech genoemd wordt dat mijn werkzaamheden voor mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij waardevol zijn geweest. Aan de andere kant hoop ik dat mijn pensioen een mooi feest wordt waar serieuze speeches niet meer zo uit de verf komen. Dan hoop ik te horen dat collega’s veel lol met mij gehad hebben en hoop ik dat we samen herinneringen ophalen.

Hoe krijg je collega’s en partners in beweging om aan de ambities van Bibliotheek Kennemerwaard te werken?

Wat mij betreft is de basis van samenwerken elkaar vinden in een gemeenschappelijke passie of doel. Om die verbinding te vinden is luisteren naar elkaar of luisteren naar wat er speelt in de organisatie van de samenwerkingspartner de eerste stap. Vanuit verbinding is het eigenlijk heel makkelijk om samen een mooi project of een prettige samenwerking te realiseren.

Je houdt je intensief bezig met het versterken van taalvaardigheid. Wat maakt jouw bijdrage hierin uniek en onmisbaar?

Sinds anderhalf jaar werk ik binnen de bibliotheeksector. Hiervoor ben ik werkzaam geweest binnen de sector zorg en welzijn. Vanuit die ervaring draag ik bij aan de zoektocht die we binnen Kennemerwaard hebben om samen met laaggeletterde mensen hun leerbehoefte te ontdekken.

Al terugkijkend op het afgelopen anderhalf jaar denk ik dat mijn bijdrage vooral bestaat uit het op een andere manier contact leggen met mensen en organisaties. Niet de leerbehoefte staat in een eerste contact centraal maar het elkaar leren kennen. Werken aan een basis van vertrouwen in plaats van in een eerste contact te analyseren waar de leerbehoefte ligt.

O mijn hemel; dat klinkt alsof ik een paar zinnen eigenlijk niks zeg! Ik leg het liever uit door onze nieuw manier van werken ‘Taal in Beweging’ uit te leggen.

Taal in Beweging is een werkwijze die we binnen Kennemerwaard hebben ontwikkeld. De basis van deze werkwijze is heel simpel. Samen met organisaties of op plekken waarvan we weten waar veel laaggeletterde mensen komen gaan we in gesprek met mensen en organiseren we een activiteit die past bij de interesse.

Bijvoorbeeld ‘Klim naar de Hemel’ met mensen van het WNK (vroegere sociale werkplaats), suppen en afval ophalen met jongeren in een re-integratie traject, kampvuurverhalen met ouders en kinderen die in een hulpverleningstraject zitten en de VR bioscoop met mensen die dakloos zijn. Al deze activiteiten zijn gericht op contact maken en elkaar leren kennen. Vanuit dat eerste contact ontstaan weer andere activiteiten. Activiteiten waarbij het ontwikkelen van taalvaardigheden passend bij de behoefte van de deelnemers wel centraal staan en die druk bezocht worden. Zo hebben we een wekelijks leerplein bij het WNK, hebben we een taaltraject kinderfeestjes voor ouders en workshops omgaan met de mobiele telefoon voor mensen die dakloos zijn. Deze activiteiten vinden plaats op de plekken waar deelnemers zich het prettigste voelen. Het leerplein is bij het WNK, het taaltraject kinderfeestjes in de huiskamer op een bassischool en de workshops bij een huiskamerproject voor daklozen.

Nu we een jaar bezig zijn merken we dat er ook deelnemers gaan meedoen aan bijvoorbeeld de computercursussen die in de bibliotheek gegeven worden. We merken dat we door Taal in Beweging de laaggeletterde mensen met Nederlands als eerste taal goed weten te bereiken.

Op welke manier draag jij bij aan innovatie en vernieuwing binnen Bibliotheek Kennemerwaard?

Bij een lezing vorig jaar tijdens Next Library in Berlijn hoorde ik een prachtig verhaal. De kern was dat als je de ander werkelijk wil ontmoeten je geen gastheer/gastvrouw moet zijn. maar moet durven gast te zijn. Ook in je eigen huis. En eigenlijk is dat wat ik hoop te brengen aan vernieuwing en innovatie binnen Bibliotheek Kennemerwaard. Een andere manier om contact te leggen met mensen en met organisaties binnen het sociaal domein. Hierdoor ontstaan vanzelfsprekend nieuwe werkvormen en projecten.

We zijn vanuit deze werkwijze veel buiten onze locaties actief. Je vindt ons met onze net aangeschafte elektrische bakfiets op allerlei plekken in onze gemeentes. Bij supermarkten, in zorginstellingen, in wijkcentra, op markten, bij huiskamer projecten, bij hulpverlening, bij bedrijven; eigenlijk overal waar we mensen kunnen ontmoeten. En het belangrijkste van alles; we doen het nooit alleen. We werken altijd samen met partners.

Op welke manier draag jij bij aan het vernieuwen van de sector in zijn algemeenheid?

Na anderhalf jaar werken in de bibliotheeksector kan ik dat echt niet zeggen. Misschien dat dat nog een mooi verhaal is voor bij mijn pensioenspeech? Op 7 november tijdens de landelijke dag Basisvaardigheden geef ik met een collega en samenwerkingspartner een workshop om de kennis en ervaringen die wij met Taal in Beweging hebben opgedaan te delen. Ik hoop dat we hiermee collega’s uit de sector inspireren.

Hoe ontwikkel jij jouw talenten en hoe zorg je dat jouw kennis up to date blijft?

Samenwerking met anderen vereist ook iedere keer weer die spiegel voor jezelf. Ik vind het belangrijk om met collega’s en samenwerkingspartners een contact te hebben waarin we delen waar we tegenaan lopen. Zo blijf ik dat spiegelbeeld scherp houden. Gelukkig past dat goed bij de werkcultuur van Kennemerwaard.

Omdat de bibliotheeksector voor mij nieuw is heb ik het afgelopen jaar verschillende congressen bezocht. Dit leverde veel inspiratie op en ik kreeg een goed beeld wat er binnen de sector speelt. Komende jaren wil ik dat blijven doen.

Welk concept, idee, product of dienst binnen de sector had je graag bedacht? En sector overstijgend?

Binnen de sector CoderDojo. Elke keer weer vind ik het prachtig om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen op het gebied van programmeren. Sectoroverstijgend had ik graag de Triple P methode ontwikkeld. Dit is een prachtige, positieve manier van positief opvoeden van kinderen.

Wie zie jij binnen de sector als koploper bij uitstek? Waarom? En sector overstijgend?

Ik zie Rita Nanne van Artiance als koploper. Zij geeft vorm aan de kunstschool van Artiance, het Centrum voor de Kunsten in Alkmaar. Zij weet iedere jongere die deelneemt aan de kunstschool bewust te maken van zijn of haar kracht.

Sector overstijgend heb ik veel bewondering voor Wanda de Kanter. Wanda is een longarts die op het gebied van gezondheid dingen bespreekbaar maakt die gevoelig liggen.

Zowel Rita als Wanda zijn vrouwen die tegen de stroom in vol passie voor hun idealen gaan. Niet door over anderen heen te denderen maar juist door in gesprek te gaan. Koplopers die echt iets veranderen.

Het huidige thema van DURF! is ‘Impact’. Welke associatie roept de term ‘Impact’ bij jou op?

Mijn eerste associatie bij ‘Impact’ is de waarde die iets heeft in het leven van mensen.

Op welke fronten of manieren mogen we meer lef, durf en moed laten zien in de sector?

Oei dat is een moeilijke vraag. Ik vind dat de bibliotheeksector erg in beweging is en er ontzettend veel gebeurd. Ik wens ons het lef, durf en moed toe om de komende jaren de grenzen van de mogelijkheden binnen de sector te ontdekken en waar nodig te overschrijden!

Aan welke koploper wil je het stokje doorgeven?

Ik geef graag het stokje door aan Rita Nanne van Artiance.

Plaats een reactie

Verplichte velden