Koploper aan het woord | Jolanda Robben

Geplaatst door Sander Roovers | 5 juli 2019 | Buiten spelen

Geschreven door Jolanda Robben

DURF! verzamelt verhalen, visies en voorbeelden van koplopers in de sector. Door deze verhalen te delen geven we richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap in maatschappelijke organisaties. Eén van de koplopers is Jolanda Robben, werkzaam bij Biblionet Groningen en gekroond tot Beste Bibliothecaris van Nederland 2018. In deze blog lees je hoe Jolanda tegen innovatie en vernieuwing in de sector aankijkt.

Jolanda Robben

Jolanda Robben

Jolanda, hoe omschrijven anderen jou? 

We beginnen gelijk met een makkelijke vraag, haha.

Ik denk dat mensen mij als gedreven, ambitieus en enthousiast zien. Ik heb veel plezier in mijn werk en ik denk dat ik ook uitstraal.

Maar mijn familie zal misschien zeggen dat ik lui ben…

Hoe wil je dat anderen jou omschrijven op je laatste werkdag voor je welverdiende pensioen?

Ik hoop dat ze zeggen dat 2018, toen ik Beste Bibliothecaris van Nederland werd, slechts het begin was en niet het hoogtepunt. Ik heb nog een paar decennia te gaan om daarvoor te zorgen!

Waarom ben jij gekroond tot Beste Bibliothecaris van Nederland 2018?

Scoor een Boek! wordt natuurlijk vaak als reden genoemd. Het is ook bijzonder dat je een leesprogramma bedenkt voor twee gemeenten en dat het uitgroeit naar een landelijk programma. We hebben het echt vanaf de grond opgebouwd. Van 250 kinderen naar inmiddels 14.000 kinderen. Voor veel collega’s uit het land zal dat een reden zijn geweest.

Als je het de mensen in de omgeving van Veendam, waar ik werk, gaat vragen, dan heeft dit niet meegeteld. Zij zien waar we al 8 tot 9 jaar met veel liefde en plezier aan werken. Waar we voor staan en de positieve energie die we uitstralen. Ik zeg bewust ‘we’, want ik heb dit ook echt te danken aan een aantal mensen met wie ik mag werken. En ik had natuurlijk een superschattig campagneteam. Daar kun je toch geen ‘Nee’ tegen zeggen.

Naamloos

De jury vertelde tijdens de bekendmaking dat jij de titel verdient omdat je opvalt door de enorme liefde voor het vak, je ongekende drive en werklust. Hoe zou jij jouw liefde voor het vak onder woorden willen brengen?

Ik heb het oprechte geloof dat we iets kunnen toevoegen en dé manier om dat te bereiken is door in contact te komen met elkaar. Het gaat er niet om wát je doet, maar hoé je het doet.

Ik werk natuurlijk veel met kinderen en ik vind het een voorrecht dat ik een baan heb waarin ik kinderen zie groeien. Elke woensdagmiddag komen tientallen kinderen naar onze bibliotheek en je ziet hoe ze zich ontwikkelen. Het gaat dan helemaal niet om de dingen die we daar doen, maar dat je er mag zijn. Ik hoop dat we een omgeving hebben waarin kinderen groeien als het gaat om zelfvertrouwen, creativiteit, behulpzaamheid, nieuwsgierigheid, je kunnen uiten enzovoort. Als we daar een minuscule bijdrage aan kunnen leveren, dan ben ik een gelukkig mens.

Hoe krijg je collega’s en partners in beweging om aan de ambities van Biblionet Groningen te werken?

Derek Sivers heeft ooit een TED Talk gegeven met de titel ‘How to start a movement’. Hij liet zien dat het niet gaat om de persoon met het gekke idee, maar om zijn eerste volger. Degene die met je meegaat en het gekke idee op dezelfde wijze omarmt. Samen zorg je ervoor dat vanzelf meer mensen mee gaan doen. Dus mijn tip is: zorg voor ‘partners in crime’. Ik heb het geluk dat ik van dat soort collega’s heb. Ze zorgen voor veel werkplezier, maar ook voor vernieuwing en vooruitgang.

Op welke manier draag jij bij aan innovatie en vernieuwing binnen Biblionet Groningen?

Ik heb twee functies binnen Biblionet Groningen. Ik ontwikkel en coördineer onderwijsprogramma’s voor de hele provincie en ik programmeer activiteiten in Bibliotheek Veendam. Om het eerste te kunnen doen, heb ik het tweede nodig en vice versa. Veendam is mijn ‘speeltuin’. Een plek waar gekke ideeën uitgeprobeerd worden, waar je kunt spelen en meteen zien en ervaren wat het oplevert. Vervolgens hebben we binnen Biblionet Groningen zo’n mooi netwerk dat we ook snel kunnen opschalen. Zo kunnen programma’s als Scoor een Boek! binnen een jaar in de hele provincie worden uitgezet.

Op welke manier draag jij bij aan het vernieuwen van de sector in zijn algemeenheid?

Ik heb niet de illusie dat ik bergen kan verzetten. Maar ik kan wel een steentje oppakken en ergens iets starten. Ik ben een dromer als het gaat om mijn ambities, maar ik weet ook dat je klein moet beginnen. Volgens mij kan je bijdragen aan een sector door in je eigen omgeving te innoveren. Als je dat ook nog eens naar buiten uitdraagt, kunnen die kleine stappen je ver brengen.

In de vorige vraag vertelde ik over de lokale speeltuin. Dat je die plek nodig hebt om te kunnen innoveren en als dat werkt, dat je snel kan opschalen. Ik zou graag zien dat dit ook voor ons landelijk netwerk gaat gelden. Dat we veel sneller en gemakkelijker lokale initiatieven naar een landelijk niveau brengen. De route die we met Scoor een Boek! hebben moeten afleggen, was lang, soms ingewikkeld en duurde meerdere jaren. Volgens mij kan dat sneller. Daar zou ik wel een bijdrage aan willen leveren.

Hoe ontwikkel jij jouw talenten en hoe zorg je dat jouw kennis up to date blijft?

Jacqueline Roelofs, mijn manager, zou zeggen: “Jolanda houdt niet van cursussen en opleidingen!” Dat is ook zo. Ik haal veel meer uit ervaringen en gesprekken met anderen. Zo heb ik vorig jaar met mijn collega Wil twee dagen gewerkt in de jeugdbibliotheek van Biblo Tøyen in Oslo. We waren gevraagd om daar een kijkje te nemen, maar we wilden geen rondleiding. Door daar te werken, hebben we écht ervaren hoe het er in de bibliotheek aan toegaat en kwamen we door de gesprekken veel meer te weten. En we hebben daar in de bibliotheek met Noorse kinderen vegetarische bitterballen gemaakt. Hoe leuk is dat!

Maar je hoeft niet naar Oslo te gaan; we kunnen ook in Nederland dit soort uitwisselingen organiseren. Ik geloof dat we daar soms veel meer aan hebben.

Dus mocht er een bibliotheek zijn waar ik een dag mag komen werken. Neem gerust contact met me op!

Wie zie jij binnen de sector als koploper bij uitstek? Waarom? En sector overstijgend?

Een koploper is voor mij iemand die ergens voor gaat. Iemand met ambities en passie. Het mooie aan onze sector is dat er heel veel mensen werken met liefde voor het vak. Ik heb geen helden of rolmodellen, maar ik zie wel veel mooie gedreven mensen om mijn heen. Mensen die het verschil maken, op welke schaal dan ook.

Het huidige thema van DURF! is ‘Buiten spelen’. Welke associatie roept de term ‘Buiten spelen’ in werkcontext op?

In Bibliotheek Veendam spelen we heel vaak buiten. We brengen de bibliotheek naar de straat met allerlei activiteiten en evenementen. We wachten niet tot mensen naar ons toe komen, maar zoeken ze, samen met partners, actief op. Zo gaan we in de zomervakantie zes weken op pad met de Vakantie Voorleestent. We gaan dan twee avonden per week de wijk in om voor te lezen en spelletjes te doen. Het is één van de leukste periodes in het jaar! Bibliotheken zouden veel meer moeten ‘buiten spelen’.

De Vakantie Voorleestent

De Vakantie Voorleestent

Op welke fronten of manieren mogen we meer lef, durf en moed laten zien in de sector?

In 2013 hadden we met FC Groningen een eerste gesprek over Scoor een Boek!. De club vond het een mooi project, maar ze hadden niet door hoe (daad)krachtig Biblionet Groningen was. Dat we voor leesprogramma’s met 6.000 leerlingen onze hand niet omdraaien of dat we jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers ontvangen in onze bibliotheken. Ik zou willen dat we met meer lef, durf, moed én creativiteit ons werk laten zien. Laten we de mensen verrassen!

Aan welke koploper wil je het stokje doorgeven? 

In juni was ik op Next Library in Aarhus. Daar waren ook enkele collega’s van Bibliotheek Kennemerwaard. Ik heb erg genoten van de gesprekken. Het is een bibliotheek waar ik graag een paar dagen zou werken. Ik ben erg benieuwd naar de antwoorden van Nonja van der Ark, accountmanager Zelfredzaamheid & Participatie bij Bibliotheek Kennemerwaard en geef het stokje dus graag door aan Nonja.

Plaats een reactie

Verplichte velden