KOPLOPER AAN HET WOORD | PETER DOORN

Geplaatst door Sander Roovers | 1 juli 2019 | Buiten spelen

Geschreven door Peter Doorn

DURF! verkent thema’s graag grondig. Zo geven we richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap in maatschappelijke organisaties. We verzamelen input uit legio bronnen om jou een gevarieerd beeld te geven. Vandaag duiken we samen met Peter Doorn van Biblionet Groningen in het thema Buiten spelen.

Wat is je achtergrond?

‘Create Inspire Share’ is al jaren mijn slogan die ik als freelance ondernemer gebruik. Een slogan die mij ook als persoon typeert.

Ik ben een conceptualist en ideeënman. Ik creëer innovatieve mediaproducties die inspelen op je gevoel met als doel de persoon, het project of bedrijf nog meer te laten sprankelen.

Peter Doorn | Stella Dekker Fotografie

Peter Doorn | Stella Dekker Fotografie

Om dat doel te behalen en projecten te realiseren staat ‘de mens’ voor mij aan de basis. Ieder mens heeft zijn eigen verhalen. Verhalen die je raken, inspireren en aan het denken zetten. Verhalen die je overal in terug ziet: in boeken, films en een avond met vrienden in de kroeg. En hoe mooi is het om verhalen met elkaar te delen!

Ik geloof in een wereld die altijd in beweging is. Een wereld waar organisaties en bedrijven verbindingen met elkaar leggen, in co-creatie samenwerken en zich meebewegen zonder hun eigen focus en koers uit het oog te verliezen. Waar de koers gekoppeld is aan uitvoering en de praktijk. Op zoek gaan naar wat mensen met elkaar verbindt en inspireert. Waar intrinsieke motivatie belangrijk is om mooie resultaten op te leveren die leiden tot meer werkplezier. En waar de innerlijke purpose voorop staat om het beste uit jezelf en uit je bedrijf te halen.

Na mijn studie aan de filmacademie in Amsterdam ben ik als producer werkzaam geweest bij vele mediaproducties, events en heb ik culturele projecten gerealiseerd. Na een paar jaar werkzaam te zijn geweest op de sales afdeling van de regionale omroep besloot ik om een nieuw avontuur aan te gaan bij Biblionet Groningen. Biblionet Groningen is een bedrijf dat ook enorm in beweging is. Van traditionele uitleenbibliotheek naar een sociaal-maatschappelijke, educatieve en culturele ontmoetingsplek. Een plek waar je vrienden maakt, waar je je voorbereidt op de toekomst, waar je kunt leren en geïnspireerd wordt. Een plek meer dan alleen boeken. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Een plek voor iedereen.

Mark Meinema, onder andere coach bij TEDx Groningen, typeert mij als volgt: “Wat jou typeert is dat je met een project, verhaal of idee altijd zorgt een verwarringsmoment. Een moment die je even doet stilstaan waardoor ik geïnspireerd raak!”

Welke dromen en idealen ga je nog waarmaken?

Over een paar jaar ga ik een door mij zelf geschreven filmscript over het volksverhaal van Rixt van het Oerd uit Ameland nog verfilmen.

Ooit stond dit script aan de basis van een groots filmproject over volksverhalen. Ooit de DURF! gehad om dit project te gaan ontwikkelen en te pitchen bij grotere partijen. Op dit moment heeft een filmmaatschappij in Amsterdam de ontwikkelingssubsidie toegekend gekregen om een pilot te realiseren en daar ben ik best trots op.

Stiekem heb ik altijd nog de wens om het eerste script te gaan verfilmen.

En weet je wat… Ik DURF! dat ook te DOEN!

Op welke manier draag jij bij aan innovatie en vernieuwing binnen Biblionet Groningen?

Ik werk parttime bij Biblionet Groningen en heb daarnaast nog de ruimte om buiten te spelen als ondernemer. Binnen Biblionet Groningen maak ik onderdeel uit van het netwerkteam. Een team dat zich onder meer bezig houdt met innovatie.

Gooi er bij mij een kwartje in en dan krijg je een euro terug. Een energieke stuiterbal. Zowel op het gebied van ideeën, zichtbaarheid en netwerk.

Vanuit Biblionet Groningen heb ik samen met mijn collega Mariça van de Weerd VR-video’s met de productnaam Blic ontwikkeld. We zijn in co-creatie met het Provinciaal Bondgenootschap aanpak Laaggeletterdheid bezig om een training te ontwikkelen met betrekking tot de aanpak van laaggeletterdheid waarbij VR een empathietool is om het doel te behalen. Het betreft een training voor professionals die werken met laaggeletterden, achter de voordeur, en zal zich met name richten op het knoop-in-je-maag gevoel van het niet kunnen aankaarten van de vraag of iemand kan lezen of schrijven en hoe hier intrinsiek mee om te gaan.

De training met de VR-brillen kan in de bibliotheken plaatsvinden. Na de zomer volgt meer informatie en een toolkit naar de bibliotheken.

Wat is jouw relatie of fascinatie tot het thema Buiten spelen?

Voor mij blijft het altijd belangrijk om veel om je heen te blijven kijken buiten je eigen (werk)omgeving, kansen te zien in de maatschappij, leren door te doen, in gesprek te zijn met je klant en hiernaar te luisteren. In gesprek te zijn met andere mensen en bedrijven buiten je organisatie en te reizen. Dit allemaal om geïnspireerd en scherp te blijven.

Wat is absoluut het nummer 1 boek dat DURF! fans moeten lezen rondom het thema Buiten spelen?

Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe

9789024572694

Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan na het lezen van dit boek?

Praktische tips om echt aan de slag te gaan met keuzes maken. Eén tip die ik zelf ook opgepakt heb: korte metten maken met je e-mails. Plan verspreid over de dag wat vaste momenten in om je mail te lezen en te beantwoorden.

Heb je misschien ook nog kijk- of luistertips gerelateerd aan het thema Buiten spelen?

Hieronder vijf kijk- en luistertips die mij, en hopelijk jou, inspireren:

Kijktips                                                                                    

Luistertips

Als jij een boek gaat schrijven en uitbrengen; wat zou de titel zijn van dat boek?

Ondernemen: dat staat als een huis!

Waarom zou uitgerekend dat boek een bestseller worden?

Omdat de geschetste situaties om een onderneming te starten, te (her)positioneren of eens anders naar je eigen werk te kijken, herkenbaar zijn voor iedereen. Het zal een handreiking worden met visualisaties om verbinding te houden met jezelf en de omgeving.

Aan wie wil je het stokje doorgeven? 

Aan Mariça van der Weerd van Biblionet Groningen. De visie van Mariça op ondernemerschap en innovatie lees je snel op DURF!.

Blog Comments

[…] denk je dat Peter jou getipt heeft als koploper in de […]

Plaats een reactie

Verplichte velden