ARBEIDSVITAMINEN VOLGENS BIBLIOTHECARIS JEROEN BOULAND

Geplaatst door Sander Roovers | 9 mei 2019 | Arbeidsvitaminen

Geschreven door Jeroen Bouland

DURF! verkent thema’s graag grondig. Zo geven we richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap in maatschappelijke organisaties. We verzamelen input uit legio bronnen om jou een gevarieerd beeld te geven. Vandaag duiken we samen met Jeroen Bouland van Biblionet Groningen in het thema Arbeidsvitaminen. 

Jeroen hoofd

Jeroen Bouland

Wat is je achtergrond?

Mijn naam is Jeroen Bouland, woon samen met mijn vrouw en zoon in Groningen. Ik heb een MBO opleiding Multimedia Design gedaan met als uitstroom audiovisuele vormgeving. Daarna ben ik door gaan studeren aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Ik deed daar de opleiding Communication & Multimedia Design en heb me daar vooral toegespitst op de competentie Concepting. Ik denk dat daar ook mijn talent zit. Ik beschrijf mijn hoofd weleens als een machine die de hele dag aanstaat. Ik maak snel associaties en leg verbindingen. Daarbij ben ik altijd op zoek naar oplossingen. Ik ben van de ideeën, het concept, en daarna ga ik de zoektocht aan in middelen. Uitgangspunt voor mij bij alles dat ik bedenk is ‘The Golden Circle’ van Simon Sinek. Het begint altijd bij de Why, de waarom vraag. Dat vind ik ontzettend boeiend. Verder ben ik een beelddenker. Die beelden zet ik bijvoorbeeld ook veelal om middels een andere grote passie van mij, namelijk illustreren. Dit doe ik als zzp’er naast mijn functie voor Biblionet Groningen en de laatste periode ook binnen mijn functie. Een andere grote passie van mij is voetbal. Ik voetbal zelf in de zaal met een vriendenteam, jongens die ik van kleins af aan al ken. Ook ging ik tot twee jaar geleden, vanaf mijn zesde levensjaar, naar elke wedstrijd van mijn club, FC Groningen. Ik ben na mijn studie direct in dit werk gerold. Eerst twee jaar als Medewerker Taal als Basis en nu onder de noemer Leven Lang Leren.

 

Welke dromen en idealen ga je nog waarmaken?

Mijn ideaal is ietwat nobel en wellicht een tikkeltje naïef. Ik wil de wereld heel graag steeds een klein beetje mooier maken. Mijn credo heb ik beter goed gestolen dan zelf bedacht en die luidt als volgt; ik wil creëren en bij jou een wil creëren, om te creëren, inspireren en motiveren. Afkomstig van rapper Fresku.

Verder is het mijn droom om mijn zoon gelukkig te zien opgroeien. Dan kan de rest me vrijwel gestolen worden.

Op welke manier draag jij bij aan innovatie en vernieuwing binnen Biblionet Groningen?

Ik denk en hoop dat ik binnen Biblionet Groningen heel veel tijd spendeer aan innovatie en vernieuwing. Ik draag bij door mijn eigenwijsheid te delen wanneer dat nodig is. Dit kan op allerlei vlakken zijn, zowel op inhoud als op vorm. Van het integreren van middelen die in mijn ogen de toekomst hebben tot het trachten bij te dragen aan het meenemen van collega’s in innovatie, op innovatieve wijze. We zijn als bibliotheken een organisatie die als geen ander zal stoelen op innovatie. Het is een beetje een vies woord maar het dekt de lading prima. We zullen andere ingangen moeten betreden willen we ons bestaansrecht uitbreiden. Volgens mij zijn we daarin een mooi eind op weg.

Wat is jouw relatie of fascinatie tot het thema Arbeidsvitaminen?

Buiten dat het jingletje; ‘Arbeidsvitamine, op 3FM’ in mij opkomt denk ik daarbij aan gezond werken en je daar in zekere mate gelukkiger door gaan voelen. Dit is heel persoonlijk, het kunnen de kleine dingen zijn binnen je beroep maar het kan net zo goed het goede gevoel zijn om de maatschappij te dienen. We hoeven overigens niet door te slaan. Sommige mensen zijn moe na een dag werken, in mijn ogen heb je dan een goede werkdag achter de rug. Andere mensen zijn op na een dag werken, dan is er wellicht iets anders aan de hand. Arbeidsvitamine ligt heel nauw samen met het werk dat je doet. Als je de luxe hebt gekregen, of zelf hebt gepakt, om werk te doen waarbij je dit werk kunt verbinden met jezelf als mens, heb je het maar goed voor elkaar. Ik besef dat dit een luxe is, heel veel mensen zitten op de verkeerde plek. Zie dan maar eens aan je arbeidsvitaminen te komen, dan heb je toch wat aanvullende tabletten nodig.

Wat is absoluut het nummer 1 boek dat DURF! fans moeten lezen rondom het thema Arbeidsvitaminen?

Geen tijd, geen geld, toch doen‘ van Marcel van Driel. Dat gaat over dromen hebben om iets te creëren. Waarbij je handvaten aangereikt krijgt om die dromen te realiseren zonder steeds maar met excuses te komen.

9200000036299706

Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan na het lezen van dit boek?

Het heeft mij geleerd om bij het bedenken van een idee de randvoorwaarden tijd en geld los te laten. Dat stimuleert je creativiteit en oplossingsgerichtheid. Maar goed, dat had Sinek je ook kunnen vertellen. Het gaat tenslotte niet om wat je doet, maar waarom je het doet. Als geld een drijfveer is wordt je moeilijker gelukkig. Als je geld hebt, wordt het komen tot een idee minder spannend en meer voor de hand liggend. Wat dat betreft zitten we in de goede sector en dat is een knipoog waard.

Heb je misschien ook nog kijk- of luistertips gerelateerd aan het thema Arbeidsvitaminen?

Jawel, de Netflix serie ‘Abstract: The art of design‘. Daarin worden acht ontwerpers gevolgd die de wereld mooier maken. Zij geven inzicht in hun route en die gaat alle kanten op. Kijken dus.

Als jij een boek gaat schrijven en uitbrengen; wat zou de titel zijn van dat boek?

‘Laten we het niet te ingewikkeld maken’. Met als onderschrift: Op het toilet leest alles lekker weg.

Waarom zou uitgerekend dat boek een bestseller worden?

Omdat het boek gratis te downloaden zal zijn. Is het niets, gooi je het in het prullenbakje. Geen man overboord joh.

Aan wie wil je het stokje doorgeven? 

Aan collega Peter Doorn. De leestips van Peter lees je snel op DURF!.

Heb jij nog kijk-, lees- of luistertips in relatie tot het thema Arbeidsvitaminen? Deel ze door DURF! te mailen!

Plaats een reactie

Verplichte velden