ARBEIDSVITAMINEN VOLGENS BIBLIOTHECARIS MYRA HEKKER

Geplaatst door Sander Roovers | 24 april 2019 | Arbeidsvitaminen

Geschreven door Myra Hekker

DURF! verkent thema’s graag grondig. Zo geven we richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap in maatschappelijke organisaties. We verzamelen input uit legio bronnen om jou een gevarieerd beeld te geven. Vandaag duiken we samen met Myra Hekker van Nieuwe Veste in het thema Arbeidsvitaminen.

Wat is je achtergrond?

Myra Hekker

Myra Hekker

Nadat ik mijn opleidingen ‘Leerkracht basisonderwijs’ en ‘HBO pedagogiek’ had afgerond ben ik een aantal jaren werkzaam geweest in het basisonderwijs als leerkracht. Uiteindelijk ben ik bij Nieuwe Veste in de bibliotheek terecht gekomen als bibliotheekmedewerker culturele informatievoorziening.

De bibliotheek in het centrum van de stad Breda is mijn ‘standplaats’ en ik geniet er met volle teugen van. De dynamiek van de stad vind ik prachtig en ik ga elke dag met plezier naar mijn werk toe. Buiten het werk houd ik ervan om eropuit te gaan; dagjes weg, terrassen met vrienden of een avondje naar de film of het theater. Reizen is een andere hobby van mij; de wereld ontdekken.


Welke dromen en idealen ga je nog waarmaken?

‘Een leven lang leren’; dat is mijn droom. Een leven lang leren voor mijzelf en voor een ander. De bibliotheek is dé plek om kennis te creëren; voor en door elkaar. Ik wil mensen blijven inspireren en verrassen. De collectie fungeert daarin als inspiratiebron. De uitdaging ligt in het feit om mensen hun eigen invalshoeken en ervaringen te laten onderzoeken. Samen tot inzichten komen en als nieuwe betekenissen aan de collectie toevoegen. De collectie bestaat dan niet alleen meer uit fysieke en digitale bronnen, maar ook uit kennis en verhalen van mensen.

Op welke manier draag jij bij aan innovatie en vernieuwing binnen Nieuwe Veste?

Niet alleen de maatschappij, maar ook de bibliotheek is aan het veranderen. We gaan van een klassieke uitleenbibliotheek naar een bibliotheek die fungeert als een dynamische ontmoetingsplaats waar mensen komen om in een inspirerende omgeving kennis en vaardigheden op te doen. Vanaf november 2018 mag ik mijzelf community librarian noemen. Zoals David Lankes het formuleert ben je als community librarian de nieuwe bibliothecaris wiens werk niet gecentreerd is rondom het boek en media, maar juist rondom kennis en leren. Je moet kunnen verbinden om ontmoeting en debat mogelijk te maken.

Wat is jouw relatie of fascinatie tot het thema Arbeidsvitaminen?

Arbeidsvitaminen is voor mij datgene waar ik energie van krijg in mijn werk. In mijn geval haal ik die energie uit de diversiteit van mijn werk. Er is geen dag hetzelfde in de bibliotheek en daar geniet ik van. Je wordt door bezoekers en collega’s constant getriggerd door vragen, nieuwe inzichten en nieuwe thema’s die spelen in de stad.

Wat is absoluut het nummer 1 boek dat DURF! fans moeten lezen rondom het thema Arbeidsvitaminen?

Iedereen heeft zo zijn eigen interesses en expertises qua genres. Wellicht past het niet zozeer in het thema van Arbeidsvitaminen, maar ik vind het heerlijk om na een lange dag werken spreekwoordelijk mijn verstand op nul te zetten en in een chicklit te duiken. Een geweldige serie die ik laatst heb gelezen is die van Chantal van Gastel, ‘Zwaar verliefd‘. Een hilarische roman over een jonge dame die eerst weer verliefd moet worden op zichzelf voordat zij de ware zal vinden.

9200000059167663Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan na het lezen van dit boek?

Vooral het stukje ‘Wees blij met wie je bent’ vind ik heerlijk in dit boek. In de hectiek van alledag gaan we maar door en vergeten we te vaak onszelf. We springen op die doordenderende trein. Soms is het van belang om op een station uit te stappen en te genieten van al het moois.

Heb je misschien ook nog kijk- of luistertips gerelateerd aan het thema Arbeidsvitaminen?

Naast dat ik als bibliothecaris natuurlijk houd van lezen ben ik ook een fervent filmkijker. De leukste film die ik laatst heb gezien is dan toch echt wel Christopher Robin over de schattige Winnie de Pooh. In de drukte van alledag is het heerlijk om de wijsheden van Pooh te horen; “What day is it?” “It’s today.” “Oh, my favorite day.”

Als jij een boek gaat schrijven en uitbrengen; wat zou de titel zijn van dat boek?

‘Don’t worry, be happy’. Met als ondertitel: ‘het leven is een feestje’.

Waarom zou uitgerekend dat boek een bestseller worden?

Soms is het belangrijk om eens stil te staan bij de mooie dingen die het leven te bieden heeft. Het hoeft maar om kleine dingen te gaan. Zo word ik altijd super vrolijk van verse bloemen op tafel of als mijn buitenplanten weer in bloei staan.

Aan wie wil je het stokje doorgeven? 

Ik wil het stokje graag overdragen aan mijn collega community librarian Annebelle Kools van bibliotheek Het Markiezaat. De leestips van Annebelle lees je snel op DURF!.

Heb jij nog kijk-, lees- of luistertips in relatie tot het thema Arbeidsvitaminen? Deel ze door DURF! te mailen!

 

Plaats een reactie

Verplichte velden