ARBEIDSVITAMINEN VOLGENS BIBLIOTHECARIS RALPH KRUIZINGA

Geplaatst door Sander Roovers | 9 april 2019 | Arbeidsvitaminen

Geschreven door Ralph Kruizinga

DURF! verkent thema’s graag grondig. Zo geven we richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap in maatschappelijke organisaties. We verzamelen input uit legio bronnen om jou een gevarieerd beeld te geven. Vandaag duiken we samen met Ralph Kruizinga van Nieuwe Veste in het thema Arbeidsvitaminen.

Ralph Kruizinga

Ralph Kruizinga

Wat is je achtergrond?

Na mijn studie Filosofie heb ik een paar jaar als freelance tekstschrijver gewerkt voordat ik landde bij de Bibliotheek. Ik word een atypische bibliotheekmedewerker genoemd, een titel die ik met trots draag. Als filosoof doe ik altijd mijn best om originele invalshoeken te verzinnen, om een onderwerp van alle kanten te bekijken. Daarnaast houd ik niet zo van gebaande paden maar zoek ik liever mijn eigen weg.

Welke dromen en idealen ga je nog waarmaken?

Ik droom ervan om met onze collectie de concurrentiestrijd van Netflix te winnen. Ik geloof dat er voor iedere lezer een verhaal bestaat. Veel mensen stoppen met lezen omdat ze afhaken als er verplichte literatuur gelezen moet worden. Dat hoeft niet want er is dus voor iedereen een aansprekend verhaal. Het is de boodschap die fanatiek wordt uitgedragen door schrijvers als Alex Boogers (auteur van o.a. ‘Alleen met de Goden’). Ik sluit me graag aan bij die boodschap en wil dat jongeren die bij de bibliotheek komen allemaal weggaan met een boek dat ze aanspreekt, ook al hebben ze een broertje dood aan lezen. Dan blijven ze zelf lezen, gaan ze hun kinderen voorlezen en blijkt dat hele lezen nog best wel leuk te zijn.

Op welke manier draag jij bij aan innovatie en vernieuwing binnen Nieuwe Veste?

We zijn een veelzijdige netwerkorganisatie die ontzettend veel mogelijkheden biedt om cultuur aan de man te brengen, in de breedste zin van het woord. Het is zo dat in veel gemeentes de bibliotheek de grootste culturele instelling is, en dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee die in mijn ogen de laatste decennia niet altijd even goed is opgepakt. Ik geloof dat onze samenwerking met het Centrum voor de Kunsten en de Cultuurwinkel ons een voorsprong geeft ten opzichte van bibliotheken die deze kennis niet in huis hebben, maar op zoek moeten naar externe partners. Dat gezegd hebbende, ben ik wel een bibliothecaris die gelooft dat boeken en literatuur helemaal niet stoffig zijn. Al snap ik wel waar dat imago vandaan komt als ik Adriaan van Dis weer over zijn moeder hoor huilen. Lezen moet niet worden gepresenteerd als een verplichting. Ieder boek moet juist worden aangeprezen als een geschenk.

Wat is jouw relatie of fascinatie tot het thema Arbeidsvitaminen?

Arbeidsvitaminen is voor mij alles waar ik energie van krijg. Ik word erg enthousiast als ik denk aan de mogelijkheden die Nieuwe Veste te bieden heeft. Samenwerken geeft me energie. Bij de bibliotheek hebben we een jong team met getalenteerde, creatieve mensen die op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden binnen Nieuwe Veste én buiten Nieuwe Veste.

Wat is absoluut het nummer 1 boek dat DURF! fans moeten lezen rondom het thema Arbeidsvitaminen?

Dat vind ik een moeilijke vraag omdat dat een persoonlijke keuze moet zijn. Ik kan mensen alleen maar een beetje op weg helpen, maar iedereen moet zelf uitvinden wat hun Arbeidsvitaminen zijn. Veel schrijvers en andere kunstenaars zijn inspirerend omdat zij vaak nietsontziend zijn en met een religieus fanatisme geloven in wat ze maken. Maar als ik dan toch een titel moet noemen is dat ‘De Mythe van Sysiphus‘ van Albert Camus.

De Mythe van Sysiphus
Welke nieuwe inzichten heb je opgedaan na het lezen van dit boek?

Sysiphus wordt gestraft door de Goden en moet tot het einde der tijden een steen tegen een berg omhoog rollen. Als hij boven is, rolt de steen weer naar beneden. Je zou denken dat Sysiphus baalt van zijn straf maar Camus beargumenteert dat Sysiphus gelukkig is. Filosofie is de kunst van het nadenken. Het leert je anders te kijken naar de wereld. In dit essay presenteert Camus zijn Absurde Held en ik geloof dat iedereen die kan bedenken waarom Sysiphus gelukkig is, voor dat heldendom in aanmerking komt.

Heb je misschien ook nog kijk- of luistertips gerelateerd aan het thema Arbeidsvitaminen?

Ik geniet van de rust en stilte van een bibliotheek maar als ik op kantoor aan het werk ben, heb ik graag muziek opstaan. Ik heb dan een voorkeur voor de snoeiharde gitaarmuziek van de Foo Fighters.

Als jij een boek gaat schrijven en uitbrengen; wat zou de titel zijn van dat boek?

De wereld door mijn gele zonnebril.

Waarom zou uitgerekend dat boek een bestseller worden?

Als je het nieuws volgt of met mensen praat over het leven, heeft het negatieve nogal de nare gewoonte om de boventoon te voeren. Dat zou ik graag anders zien. We moeten genieten van de kleine dingen. Ik roep graag dat het leuker is om dingen leuk te vinden en doe mijn best daarnaar te leven.

Ralph | Bookfaces

Ralph | Bookfaces

Aan wie wil je het stokje doorgeven? 

Ik wil het stokje graag doorgeven aan mijn collega Myra Hekker. Zij is van de eerste lichting Community Librarians en heeft een frisse kijk op werken in de bibliotheek. De leestips van Myra lees je snel op DURF!.

Heb jij nog kijk-, lees- of luistertips in relatie tot het thema Arbeidsvitaminen? Deel ze door DURF! te mailen!

Plaats een reactie

Verplichte velden