ARBEIDSVITAMINEN VOLGENS BIBLIOTHECARIS KARLIJN MULLER

Geplaatst door Sander Roovers | 8 april 2019 | Arbeidsvitaminen

Geschreven door Karlijn Muller

DURF! verkent thema’s graag grondig. Zo geven we richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap in maatschappelijke organisaties. We verzamelen input uit legio bronnen om jou een gevarieerd beeld te geven. Vandaag duiken we samen met Karlijn Muller van Nieuwe Veste in het thema Arbeidsvitaminen.

Wat is je achtergrond?

IMG_0380Ik ben Karlijn Muller, vijftien jaar geleden afgestudeerd als grafisch ontwerper en op dat moment direct bewust van de beperkingen van papier. Dat bracht me bij de nieuwe opleiding Communicatie & Multimedia Design aan Avans, waar ik studenten met futuristische functie-namen heb geïntroduceerd bij het bedrijfsleven. Na zeven jaar projectbegeleider en docent te zijn geweest van de leukste studenten, ging ik zelf weer de studiebanken in. De Master Kunsteducatie aan Fontys gaf me inzicht in de stand van zaken van kunsteducatie in primair en voortgezet onderwijs. Het verbaasde me dat het daar nog Mondriaan was, wat de klok sloeg. Er zat een gapend gat tussen de leefwereld van de leerling en de inhoud van de kunstvakken. Vanaf dat moment heb ik me, via projecten als Mediacultuur en de Culturele Ladekast, hard gemaakt voor het actualiseren van cultuureducatie. Sinds twee jaar doe ik dat als programmamaker van de Makersbase, de makerplaats van Nieuwe Veste, in de centrale bibliotheek van Breda.

Welke dromen en idealen ga je nog waarmaken?

Ik geloof dat kunst en creativiteit een (kritische) doorkijk biedt naar het verleden, heden en de toekomst. Kunst reflecteert op maatschappelijke issues en je eigen creativiteit maakt het mogelijk om daar inbreng in te hebben. Dat is wat ik kinderen, jongeren en eigenlijk iedere bezoeker van de Makersbase wil meegeven; dat je de wereld om je heen vorm kan geven.

Op welke manier draag jij bij aan innovatie en vernieuwing binnen Nieuwe Veste?

Innovatie is een groot woord. Ik ben al tevreden als ik een brug kan slaan tussen creatieve technologie en het onderwijs. Onderwijs in de ruimste zin van het woord, van jong tot oud en van de schoolbanken tot in de avond. Een bibliotheek is een plek om kennis te maken en mijn motivatie is om die kennis van nu, actief, prikkelend en inspirerend, te laten zijn.

Wat is jouw relatie of fascinatie tot het thema Arbeidsvitaminen?

Bij arbeidsvitaminen denk ik aan jezelf voeden, misschien is updaten een betere omschrijving. Wil je als makersplaats van toegevoegde waarde blijven, dan moet je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en jezelf en je aanbod steeds ontwikkelen. Dat kost tijd, maar maakt het werk ook ontzettend leuk. Overigens is het niet altijd nieuwe media wat me drijft, ook een verrassende ontmoeting, zoals moderne dans op de bibliotheekvloer, kan me weer helemaal opladen.

Wat is absoluut het nummer 1 boek dat DURF! fans moeten lezen rondom het thema Arbeidsvitaminen?

Het is vloeken in de kerk, maar ik haal mijn kennis slechts beperkt uit boeken. Veel meer uit hedendaagse kunst en interdisciplinaire festivals. En we worden de komende tijd goed voorzien: begin april vonden de STRP Biennale (Eindhoven) en tegelijkertijd het Playgrounds Festival (Breda en Amsterdam) plaats. Daarnaast is het 21 mei Night of the Nerds (Eindhoven), waarin het bedrijfsleven de pareltjes presenteert en natuurlijk eind september weer Maker Faire Eindhoven, het walhalla voor makers.

Night of the Nerds. Bron: Night of the Nerds

Night of the Nerds. Bron: Night of the Nerds

Welke nieuwe inzichten heb je hier opgedaan?

Ik kijk altijd met een onderwijs-blik naar mediakunst; hoe kun je iets wat onbereikbaar lijkt, toegankelijk maken. Aim high, achter die complexe kunstwerken zit ook een persoon die ooit leerling was op de middelbare school. Ik ben van mening dat je de leerling het beste bereikt door gebruik te maken van hedendaagse bronnen; die gaan over de wereld waarin de leerling zich bevindt.

Heb je misschien ook nog kijk- of luistertips gerelateerd aan het thema Arbeidsvitaminen?

Wat een moeilijke vraag, er is zoveel te zien en te horen. Ik heb altijd tijd te kort. Mijn advies: kijk eens over het muurtje van je eigen vakgebied heen. Laat je verrassen, maak kennis met andere ambachten. Op het kruisvlak ontstaan vaak nieuwe mogelijkheden.

Van welk festival had je graag de bedenker willen zijn?
Festival Tweetakt, kunst voor kinderen, en dan in het bijzonder het onderdeel op fort Ruigenhoek in Utrecht. Een prachtige plek met gerenomeerde kunstenaars, waar kinderen vrij tussen mogen spelen. Ik houd ervan als een festival voor een jonge doelgroep wordt geprogrammeerd, maar het niet kinderachtig wordt gemaakt. Kinderen begrijpen meer dan we denken en halen bovendien hun eigen laag uit wat ze zien, dat levert vaak de mooiste invalshoeken op. Villa Zebra in Rotterdam doet dat ook zo geweldig. Dat geeft mij arbeidsvitaminen.

Aan wie wil je het stokje doorgeven? 

Ik geef het stokje graag door aan Ralph Kruizinga, een nieuwe collega van me in bibliotheek Breda met frisse ideeën over hoe we jongeren kunnen betrekken bij de programmering van Nieuwe Veste. De leestips van Ralph lees je snel op DURF!.

Heb jij nog kijk-, lees- of luistertips in relatie tot het thema Arbeidsvitaminen? Deel ze door DURF! te mailen!

Plaats een reactie

Verplichte velden