HKU Innovator Noa strijdt voor de rol van kinderen bij vechtscheidingen

Geplaatst door Sander Roovers | 10 mei 2017 | Geen categorie, Macht

Geschreven door Noa Bar-Ephraim   

Sinds 1 september 2016 studeert meemaker Maurice van Dinther aan de HKU. Hier volgt hij de Masteropleiding ‘Crossover Creativity’ die uitgaat van de volgende filosofie: zodra techniek, creativiteit en economie samenkomen is er daadwerkelijk sociale en maatschappelijke innovatie mogelijk. DURF! geeft graag en gedreven richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap en daarom zijn wij erg benieuwd naar deze zogenoemde HKU Innovators. Meemaker Maurice stelt zodoende iedere twee weken een medestudent aan jou voor! Ditmaal de beurt aan Noa.

Naam: Noa Bar-Ephraim

Leeftijd: 25 jaar

Achtergrond en fascinatie

Helaas heb ik niet één fascinatie, dat had het een stuk makkelijker voor mij gemaakt dit jaar. Ik fascineer me door omgangsnormen tussen (groepen) mensen. De natuur, onze omgeving, de manier waarop wij leven en hoe wij werken. Mijn fascinaties reiken nog veel verder, maar dit geeft alvast een beeld.

Noa II

Noa in actie

Project binnen de Master Cross-over Creativity

Ik wil een methode of product maken wat kinderen helpt bij het verwerken van de scheiding van hun ouders. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik jong was. Dit was een van de moeilijkste periodes uit mijn leven. Helaas zijn veel kinderen het slachtoffer van vechtscheidingen. Voor een kind voelt het alsof je hele veilige basis instort. Ik wil kijken of ik deze kinderen kan helpen met het verwerken van het proces zodat ze er makkelijker over kunnen praten met hun omgeving.

Wat betekent de Master voor jou?

De master is voor mij een plek waar ik grenzen mag en kan overschrijden. Waar ik zo gek mag denken als ik wil. Waar ik dingen kan bewerkstelligen met een hele achterban die mij aanmoedigt, maar vervolgens ook vraagt om onderbouwing van keuzes. De master is een veilige haven die je toch elke keer opnieuw uitdaagt. Een plek waar ik anders heb leren nadenken. Een plek waarin je wordt uitgenodigd om je persoonlijk te ontwikkelen.

“De master is een veilige haven die je toch elke keer opnieuw uitdaagt. Een plek waar ik anders heb leren nadenken.” 

Welke droom ga je waarmaken dankzij deze opleiding?

Het spin in het web zijn. In mijn vorige projecten werkte ik meestal samen. Nu ben ik diegene met de regie, ik bepaal. Dit is eng maar ook zeker nodig voor mijn ontwikkeling.

Wat is jouw relatie of fascinatie met het aanstaande thema ‘Macht’ van DURF! Magazine?

Ik merk dat ik macht snel in een negatieve context plaats. Helaas gebruiken mensen hun macht vaak op de verkeerde manier. Maar macht kan ook iets moois zijn, de macht hebben over je eigen leven of project. Zelf de touwtjes in handen hebben en bepalen welke koers je wilt gaan varen. Macht kan in scheidingen vaak leiden tot nare gebeurtenissen, vooral als dit te maken heeft met geld. Maar hoe zou het zijn als het kind de macht zou hebben over de scheiding van zijn ouders?

“Hoe zou het zijn als het kind de macht zou hebben over de scheiding van zijn ouders?”

Op welke manier draagt de opleiding bij aan nieuwe inzichten, denkwijzen en visies?

De opleiding heeft mij vooral bijgebracht om alles te testen en te proberen voordat je iets aanmoedigt of wegwuift. Hoe belangrijk het voor ons is om echt te maken en te doen en wat minder te kletsen. Voor mij is dit best ingewikkeld geweest, aangezien ik niet van een ontwerpstudie kom. Door te maken kom je op nieuwe ideeën, je voelt dat je bezig bent met een andere hersenhelft. Ga op pad, ga tekenen, ga timmeren, ik kan je beloven het werkt echt!

Waarom is het belangrijk dat we elkaar stimuleren en blijven voeden met nieuwe inzichten, denkwijzen en visies? 

Wij leven in een wereld waarin we leven in patronen, omdat het handig is maar ook omdat het veilig voelt. Het is goed om buiten die patronen te denken. Even staand te vergaderen, te tekenen in plaats van te schrijven of met z’n allen op kantoor te zingen in plaats van te praten. De veranderingen kunnen je patroon ophelderen en op nieuwe ideeën brengen. Ik geloof heel erg in de agogiek; de leer van de verandering. Wees er niet bang voor, initieer het juist!

Wil je mijn project blijven volgen of heb je een visie die je met mij zou willen delen? Schroom niet om mij te benaderen op LinkedIn!

Headerbeeld van fabmama.nl.

Plaats een reactie

Verplichte velden