Van het platteland naar de stad: de reis van food innovator Chantal Gerrits

Geplaatst door Sander Roovers | 11 januari 2017 | Authenticiteit
HKU Innovator Chantal Gerrits

Geschreven door Chantal Gerrits

Sinds 1 september 2016 studeert meemaker Maurice van Dinther aan de HKU. Hier volgt hij de Masteropleiding ‘Crossover Creativity’ die uitgaat van de volgende filosofie: zodra techniek, creativiteit en economie samenkomen is er daadwerkelijk sociale en maatschappelijke innovatie mogelijk. DURF! geeft graag en gedreven richting aan de zoektocht naar innovatie en ondernemerschap en daarom zijn wij erg benieuwd naar deze zogenoemde HKU Innovators. Meemaker Maurice stelt zodoende iedere twee weken een medestudent aan jou voor! Ditmaal de beurt aan Chantal.

Naam: Chantal Gerrits

Leeftijd: 23

Achtergrond: Als jong meisje was ik gefascineerd door alles wat in de moestuin van mijn opa en oma groeide en vanaf mijn 15e jaar werk ik in de horeca. In juli 2016 heb ik mijn Food Innovation diploma in ontvangst mogen nemen. Binnen deze opleiding ben ik afgestudeerd in de richting van Food Design. Food is mijn passie en daarmee wil ik mensen verbinden en ketens openbreken.

Fascinatie: De herkomst van producten is voor mij een belangrijk onderdeel binnen het huidige voedselsysteem. Doordat ik ben opgegroeid op het platteland zag ik bloesem in appels veranderen en de melk van de koeien opgehaald worden bij de buren. Tijdens mijn studie ben ik naar de stad verhuisd en gaan reizen, een eind van het platteland vandaan. In mijn concepten neem ik altijd waarden mee die voor mij belangrijk zijn zoals seizoen gebondenheid, transparantie en gezondheid. Dit doe ik om de consument kennis te laten maken met het echte product en om de keten bloot te leggen. Dat in een tijd waarin het voedselsysteem aan verandering toe is om iedereen op deze wereld te voeden.

Project binnen de Master Crossover Creativity:

Binnen de master ga ik projecten aan om de keten van een product of dienst open te breken. Het onderzoeken van wat er in de keten speelt en waar ruimte is voor vernieuwing. Momenteel ben ik in de eerste fase van mijn afstudeerproject waarin ik met mijn fascinatie een rol wil gaan spelen binnen de huidige ongezonde fast food markt in verschillende kansrijke markten. Denk hierbij aan de to-go markt op stations en de Hollandse snackmuur. De vraag die ik momenteel aan het onderzoek gekoppeld heb is: Hoe kan gezonde voeding gaan concurreren met het huidige fast food aanbod?

“Ik wil weten hoe gezonde voeding kan concurreren met het huidige fast food aanbod.”

Wat is jouw droom?

De wereld over reizen en daardoor geïnspireerd raken. Veel foodconcepten bezoeken en eetculturen ontdekken. Daarnaast wil ik in de toekomst mijn eigen zaak openen waarbij ik mijn passie voor food en ondernemen kwijt kan.

Hoe draagt de opleiding bij aan het realiseren van jouw droom?

Binnen de master worden verschillende expertises gemengd waardoor er interessante projecten, gesprekken en samenwerkingen onderstaan. Een inspirerende kans om mijzelf verder te ontwikkelen en te positioneren als Food Innovator.

Waarom is het belangrijk dat we elkaar stimuleren en blijven voeden met nieuwe inzichten, denkwijzen en visies?

Ik was voor de master vastgeroest. Het bedenken van nieuwe concepten ging mij moeilijker af en door een druk rooster kwam ik verder van mijzelf en mijn doelen af te staan. De master en mijn klasgenoten zorgden ervoor dat ik in de eerste maand al veel nieuwe ideeën kreeg en met veel energie mijn eigen projecten kon starten. De masteropleiding biedt in de lessen nieuwe werkwijzen aan waardoor ik mijn eigen werkwijzen kritisch kan bekijken. Verschillende denkwijzen en visies, van zowel docenten als studenten, zorgen voor een unieke leeromgeving om mijn project te versterken. Er zijn binnen de master veel docenten aanwezig met verschillende expertises om de studenten te ondersteunen. Hierdoor is er voor mij een enorme bron aan kennis beschikbaar. Daarnaast kan, door samen te denken en te werken, een idee of project alleen maar sterker eindigen!

“Verschillende denkwijzen en visies, van zowel docenten als studenten, zorgen voor een unieke leeromgeving om mijn project te versterken.”

Wat is jouw relatie of fascinatie met het thema ‘Authenticiteit’ van DURF! Magazine?

Authenticiteit en voeding, een combinatie die klinkt alsof het ook daadwerkelijk bij elkaar hoort. De tegenstrijdigheid zit volgens mij vooral in de stijgende vraag naar voeding waarbij snelheid en beschikbaarheid een belangrijke rol spelen. Producten moet snel van het land gehaald worden en binnen een korte tijd in de supermarkt liggen. Zo vers mogelijk en het liefst het gehele jaar beschikbaar. Manipulatie, het gebruik van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en de import uit andere landen maken dat authenticiteit en voeding verder van elkaar af komen te staan. Kan een appel wel vers in de winkel liggen als hij zes maanden bewaard is in een koeling? En waar komt hij dan precies vandaan? In deze tegenstrijdigheid en verandering in het voedselsysteem zie ik veel kansen voor innovatie en het uitrollen van een eigen concept binnen de master.

Heb je ideeën over dit onderwerp, zijn er mensen die ik moet ontmoeten, projecten waar ik weet van moet hebben, wil je meedoen, laat een reactie achter onder de blog!

Blog Comments

Mooi onderwerp Chantal! Sinds een paar jaar ben ik wat meer gaan lezen over ons voedsel, dat heeft me mijn ogen doen openen. Het is bizar dat we ons voedsel zo veel bewerken. Ik probeer nu zoveel mogelijk zonder pakjes, zakjes, toevoegingen en suiker te eten. Daar voel ik me een stuk beter bij!
Heb je de blog van Edwin Klaassen al gelezen? Over authentiek eten gesproken!
http://magazine.wijzijndurf.nl/nl_NL/2131/34972/interview_edwin_klaasen_%e2%80%93_desemenzo_.html

Hoi Marieke, bedankt voor de interessante tip!. Zeker mooie combinatie tussen authenticiteit en eten. Erg benieuwd naar jouw beweegredenen om minder met toevoegingen en pakjes/zakjes te gaan eten.
Groetjes, Chantal

Plaats een reactie

Verplichte velden